activEK – Centrum Zdrowego Człowieka

Blog

Dlaczego powinno się pić świeżo wyciskane soki?

Soki z kartonów, kupowane w sklepach, poddane zostały pasteryzacji, by mogły miesiącami stać na półce. Soki jednodniowe mają krótką datę ważności, ale cena ich też jest zdecydowanie wyższa. Co takiego złego w sokach ze sklepu? Przecież na większości z nich widnieje napis – bez dodatku cukru.

Wysoka temperatura podczas pasteryzacji pozbawia sok większości jego odżywczych wartości. Dlatego należy jak najszybciej zacząć wyciskać w domu własne świeże soki (warzywne, owocowe, mieszane warzywno-owocowe, z trawą pszeniczną, kiełkami itd. Soki świeżo wyciskane to ekspresowy transport witamin, minerałów i żywych enzymów. Na 1 litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Taką ilość twardego surowca np. marchewek czy jabłek nie jesteśmy w stanie spożyć. Wypić warzywa jest dużo łatwiej, szybciej i efektywniej niż je zjeść.

Oczywiście, podniosą się głosy, że tą drogą pozbywamy się błonnika. Spokojnie, błonnik spożyjesz np. w zupach, świeżych koktajlach, sałatkach itd. Soki nie służą dostarczaniu wielkich ilości błonnika, lecz świeżego szybkiego budulca w dużych ilościach. Ludzie odżywiający się „tradycyjną dietą” i pijący jedynie przetworzone kartonowe soki z reguły cierpią na olbrzymie jego niedobory.

Świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczanie do organizmu większej różnorodności warzyw, ziół, traw, kiełków czy owoców. Są osoby nie jadające warzyw niemal wcale. Pacjenci w gabinecie często mówią, że jeść warzyw nie będą, bo nie są królikami. W wyciskanych sokach można przemycić nawet takie warzywa, zioła czy przyprawy, których normalnie się nie lubi. Dodane w niewielkich ilościach w wyciskanym soku nie są nawet wyczuwalne ani widoczne.

Świeżo wyciskane soki wspaniale alkalizują organizm. To bardzo ważne dla każdego, a w szczególności dla osób żywiących się tradycyjnie (pieczywo, nabiał, mięso, cukier i podobne pokarmy zakwaszające), palących, prowadzących siedzący tryb życia, biorących leki lub żyjących w stresie. Czyli dla każdego z nas. Przywrócenie prawidłowego pH organizmu działa cuda: dodaje energii (lepszego niż kawa), poprawia się wygląd skóry, stopniowo nie mamy już takiej ochoty na śmieciowe jedzenie.

Świeżo wyciskane soki niewiarygodnie wzmacniają nasz system immunologiczny. Dobrze, gdy z biegiem czasu do soków warzywno-owocowych zaczniesz dodawać nieco kiełków lub młodych traw. To prawdziwa bomba odżywcza. Przykładowo sok z młodej trawy lucerny czy pszenicy zawiera kilkaset aktywnych biologicznie substancji (enzymów, fitohormonów, minerałów, witamin). Możesz zapomnieć o przeziębieniach, grypach, atakach opryszczki wargowej itd.

Świeżo wyciskane soki często są również stosowane w celu oczyszczenia organizmu.

Od czego zacząć picie świeżo wyciskanych soków?

Od zaopatrzenia się w odpowiednie urządzenie do wyciskania. W większości polskich domów znajdują się sokowirówki. Jest to rozwiązanie starszego typu, urządzenia są dosyć tanie i łatwo dostępne. Sokowirówki tną surowiec bardzo szybko ostrymi ostrzami, przez co nieefektywnie wydobywają substancje z wnętrza komórek roślinnych, pojawia się przy tym tlen i wysoka temperatura przez co giną cenne enzymy i witaminy. Odpadu jest bardzo dużo i jest mokry. Sok jest napowietrzony, ma mnóstwo piany i bardzo szybko się rozwarstwia i utlenia.

Wolnoobrotowe wyciskarki miażdżą surowiec mocnym ślimakiem, a następnie powoli przecierają pulpę przez sito. Wszystkie życiodajne substancje pozostają w soku nieuszkodzone, ma on mało piany i nie rozwarstwia się szybko. Najlepiej spożyć go od razu, jednak gdy nie jest to możliwe można przechowywać w lodówce 12-72 godzin (w zależności od użytego surowca). Można go zabrać ze sobą w termosie do pracy i dać dziecku do szkoły.

Kupując zwróćmy zatem uwagę na ilość obrotów, ponieważ niektórzy sprzedawcy (szczególnie na aukcjach internetowych) używają określenia „sokowirówka” nawet w stosunku do wyciskarek wolnoobrotowych. Obroty 70-90/min wskazują na wolnoobrotową wyciskarkę.

Czy to jest drogie?

Ja ostatnio nabyłam wyciskarkę wolnoobrotowaą MPM Slow juicer MSO-09 za niecałe 400 zł. Pionowa dosyć łatwo dostępna w sklepach AGD polska kompaktowa wyciskarka Zelmer kosztuje ok. 770 zł. Te zagraniczne pionowe (np. Omega, Hurom) są nieco lepsze gatunkowo i bardziej wydajne, lecz to już wydatek ponad 1200 zł.

Najdroższe są wyciskarki poziome dwuślimakowe (bardzo mało odpadu), trwałe bo wykonane z nierdzewnej stali lecz przez to drogie (3700-4900zł).

Zatem jak widać cenowo dla każdego coś dobrego, cena urządzenia nie powinna być wymówką.

 

Żródło:

www.akademiawitalnosci.pl

logosactivek.png

Oferta

opinie-trojmiasto-png.png

Kontakt

activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
ul. Szyprów 4 (obok osiedla Nowe Orłowo)
81-561 Gdynia Orłowo

tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Copyright © 2019 ACTIVEK – CENTRUM ZDROWEGO CZŁOWIEKA.