activEK – Centrum Zdrowego Człowieka

Blog

Niewyspany znaczy gruby?

Chorobą współczesnego świata jest narastająca bezsenność. Nawał obowiązków, pęd codziennego życia odbija się na ilości i jakości naszego snu. Niewyspani jesteśmy zmęczeni, rozdrażnieni, ale również coraz grubsi.

Profesor Shahrad Taheri, jeden z głównych koordynatorów badań twierdzi, że zbyt krótki sen jest szeroko rozpowszechniony w naszym społeczeństwie. Najczęściej rezygnujemy z odpoczynku w ciągu tygodnia i staramy się „odespać” stracony czas w weekendy. Jeśli chcemy stracić na wadze i usprawnić swój metabolizm, niezbędne jest wysypianie się na co dzień. Okazuje się, że pozytywnym skutkiem zmiany stylu życia jest nie tylko utrata centymetrów w pasie, ale także poprawa jakości życia osób chorych na cukrzycę typu 2.

Problem ten nie dotyczy tylko dorosłych. Warto również zwracać uwagę na to jak długo śpią nasze dzieci – pisze The Journal of Pediatrics. Zaburzenia snu mogą sprawić, że ryzyko zachorowań dzieci na otyłość wzrasta nawet o połowę, dlatego bardzo ważne jest aby nie lekceważyć bezsenności najmłodszych. Według prof. Karen Bonuck, zwrócenie uwagi na czas snu dziecka może mieć wielki wpływ na zdrowie publiczne i ograniczyć plagę otyłości wśród nastolatków.

Wpływ długości snu na ludzkie zdrowie jest coraz częściej obiektem zainteresowania naukowców, a wyniki badań wskazują jednoznacznie, że warto zwracać uwagę na to ile śpimy, jeśli chcemy usprawnić działanie naszego organizmu i zadbać o zdrowie.

Skrócenie prawidłowego czasu snu nawet o pół godziny może mieć długoterminowe konsekwencje dla metabolizmu i wpływać znacząco na masę ciała – potwierdzają badania naukowców z Weil Cornell Medical College w Doha.

Te zaskakujące wnioski przedstawiono na ENDO 2015 – corocznym spotkaniu Towarzystwa Endokrynologicznego w San Diego. Badaniu zostało poddanych 522 pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Na początku zmierzono u nich wrażliwość na insulinę, wzrost, wagę i obwód w pasie każdego uczestnika. Jedynym ich obowiązkiem było prowadzenie dzienników, w których zapisywali czas poświęcony na odpoczynek i ewentualne różnice – pomiędzy prawidłowym czasem snu, a tym, który w rzeczywistości na niego poświęcili. U tych uczestników eksperymentu, którzy często skracali sobie czas spania, otyłość występowała aż o 17% częściej. Co więcej, o 39% zwiększyło się ryzyko odporności na insulinę, czego przyczyną jest prawdopodobnie podwyższony poziom kwasów tłuszczowych w organizmie, będący wynikiem takiego trybu życia.

Zła dieta bywa przyczyną problemów ze snem

  1. Ważne jest, aby kolacja była lekko strawna, czyli przed snem lepiej ograniczyć potrawy smażone (zwłaszcza te na dużej ilości tłuszczu), marynowane, pieczone z dodatkiem tłuszczu, a także mocno spieczone na ruszcie (wyciekający tłuszcz może tworzyć związki rakotwórcze).
  2. Najzdrowiej jest sięgnąć po coś gotowanego z wody lub na parze albo pieczonego w folii, bo ciepła kolacja korzystnie wpływa na spokojny sen.
  3. Dobrze jest, aby ostatni posiłek zawierał sporą ilość węglowodanów złożonych, gdyż działa to uspokajająco na mózg. Węglowodany powinny być o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które będą trawione powoli, ale długo (brązowy ryż, makaron z pełnej mąki, kasze, pieczywo ciemne pełnoziarniste, warzywa). Eliminujmy węglowodany o wysokim indeksie, a więc biały ryż, pieczywo z białej mąki, makarony, pierogi, ziemniaki, marchewkę, kakao, cukier, miód, słodycze i lody.
  4. Tryptofan to jeden z aminokwasów (czyli składowych białka) korzystnie działający na system nerwowy. Pobudza wydzielanie serotoniny i melatoniny – hormonów, od których m.in. zależy dobry sen. Serotonina działa odprężająco, melatonina zaś reguluje dobowy cykl snu i czuwania. Tryptofan musi być dostarczony w pożywieniu. Dobrym jego źródłem jest biały ser, mięso (raczej chude), ryby (zwłaszcza tuńczyk), indyk, suszone daktyle, orzeszki ziemne, figi. Tryptofan jest znacznie łatwiej przyswajany przez organizm, gdy w posiłku znajduje się duża ilość węglowodanów.
  5. Kolacja nie może zawierać zbyt dużej ilości tłuszczu. Składnik ten jest bardzo długo trawiony przez organizm, sporo czasu zalega w żołądku, powodując ociężałość. Szczególnie unikać należy produktów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone (czyli te pochodzenia zwierzęcego), zwłaszcza sera żółtego, czerwonego mięsa, podrobów i kiełbas, a także tłustych produktów mlecznych.
  6. Wieczorny posiłek nie powinien zawierać tyraminy, która wpływa na pobudzenie wydzielania adrenaliny – hormonu stresu lub ucieczki. Adrenalina powoduje m.in. wzrost ciśnienia krwi, przyśpieszenie akcji serca, co nie sprzyja wypoczywaniu. Szczególnie dużo tyraminy jest w żółtych serach, czekoladzie, przejrzałych bananach, marynowanych, wędzonych i solonych rybach, sosie sojowym i niektórych gatunkach win.

Oto 5 propozycji dań skomponowanych tak, by ułatwić zdrowy sen:

  1. Tuńczyk z warzywami z grilla i chleb pełnoziarnisty
  2. Sałatka warzywna z kurczakiem
  3. Naleśniki z twarogiem
  4. Risotto
  5. Makaron razowy z sosem z sezonowych owoców (malin, truskawek, jagód)

 

Zatem śpij na zdrowie.

Żródło: ScienceNews.pl

logosactivek.png

Oferta

opinie-trojmiasto-png.png

Kontakt

activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
ul. Szyprów 4 (obok osiedla Nowe Orłowo)
81-561 Gdynia Orłowo

tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Copyright © 2019 ACTIVEK – CENTRUM ZDROWEGO CZŁOWIEKA.