Linda Milo Ohr z The Institute of Food Technologists opracowała listę 9 super owoców i super nasion wpływających na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Wybrane produkty dostarczają wartościowe składniki odżywcze, dlatego warto stosować je regularnie.
Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 nasiona Chia są źródłem wapnia, przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Okazuje się, że zmielone nasiona dostarczają więcej substancji odżywczych, dlatego można je znaleźć w wielu produktach gotowych do spożycia. Nasiona Chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji. Spośród wszystkich olejów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, które składają się na niego w 63%. Dla porównania – olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3.
Siemię lniane zawiera cenne kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz włókna. Ponadto posiada tak zwane fitoestrogeny odpowiedzialne za poprawę funkcji układu krążenia. Dotychczasowe badania wykazują, że len może obniżać cholesterol, przynosi ulgę przy nadkwasocie, łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym oskrzeli i gardła (zwiększa wilgotność śluzówki), jest dobrym źródłem lecytyny, zapobiega wczesnym objawom demencji starczej. Kupujmy całe nasiona, a nie zmielone. Zmielone nasiona możemy bowiem stosować tylko przez kilka miesięcy, potem lecznicze właściwości znacznie się zmniejszają. Poza tym jednym ze składników siemienia lnianego jest tłuszcz, a ten przecież jełczeje.
Trzecim produktem na liście są nasiona słonecznika bogate w kwasy tłuszczowe, błonnik, białko oraz przeciwutleniacze. Dzięki dużej zawartości magnezu, który poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi, wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu. Ważną rolę w nasionach słonecznika odgrywają też: witamina A, poprawiająca widzenie o zmroku i dbająca o ładny koloryt skóry oraz witamina D, zapobiegająca krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są bogate w witaminę E oraz kwas foliowy. Słonecznik jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6 odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność organizmu, łagodzącej skutki uboczne leków, zapobiegającej zespołom napięcia przedmiesiączkowego, pomagającej zwalczać ból i działającej odmładzająco. Pestki słonecznika zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i łagodzący objawy alergii. W nasionach słonecznika są też: żelazo, niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała, oraz potas obniżający ciśnienie krwi wskazane więc dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Cenne substancje odżywcze dostarczają nasiona dyni, które najlepiej spożywać na surowo. Pestki są bogatym źródłem magnezu, fosforu, błonnika oraz wielu innych minerałów. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu. Pestki dyni jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.
Borówki to nie tylko smaczna przekąska, ale również owoce dostarczające cenne witaminy i minerały. Wykazano nawet, że ich spożywanie zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Owoce jagód i borówki amerykańskiej stosuje się w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, infekcji skóry, zaburzeń przewodu pokarmowego, a także chorób nerek i układu moczowego, ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do nabłonka dróg moczowych. Owoce borówki amerykańskiej powinny być jadane na surowo, ewentualnie po odmrożeniu. Smażone lub gotowane tracą swoje właściwości odżywczo-lecznicze. W czasie procesów zachodzących w wysokiej temperaturze owoc traci prawie 20 proc. fitoestrogenów.
Szóste miejsce na liście zajęły jagody Acai będące bardzo dobrym źródłem antocyjanów odpowiedzialnych za zwalczanie stanów zapalnych i poprawę pamięci. Ponadto jagody Acai regulują poziom cukru we krwi oraz hamują wzrost komórek raka. Jagody acai, dzięki dużej ilości błonnika (16,9 g w 100 g), przyśpieszają przemianę materii oraz proces trawienia. Dają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Jednak wbrew obiegowej opinii, nie są „lekiem” na otyłość, ponieważ, w przeciwieństwie do innych owoców, są dość kaloryczne (100 g = 80 kcal). W związku z tym, jedzone w umiarkowanych ilościach, mogą jedynie wspomóc proces odchudzania.
Wiśnie doskonale sprawdzają się jako środek przeciwzapalny. Mają również wysoką zawartość antocyjanów i przeciwutleniaczy. Przeciwzapalne właściwości wspomnianych owoców potwierdzają przeprowadzone badania.
Żurawina pozytywnie wpływa na zdrowie dróg moczowych. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Wykazano również, że korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Ostatnim owocem na liście jest awokado, które obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga utrzymać dobry stan zdrowia serca. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina.
Dodane produkty to jedynie niektóre owoce i nasiona, które zaliczane są do grupy wartościowego jedzenia. Dieta bogata w cenne składniki odżywcze zapewnia nam dobre zdrowie oraz samopoczucie.
Źródło: ScienceNews.pl