activEK – Centrum Zdrowego Człowieka

Blog

Jak przekonać mózg do zdrowego jedzenia?

Zdecydowana większość osób jest zdania, że jak coś jest zdrowe i do tego dietetyczne, to na pewno będzie niesmaczne. Oczywiście, można wysnuć taki wniosek, gdyż producenci żywności prześcigają się w wymyślaniu nowych dodatków podkręcających smak i zapach. Wszystko po to, abyśmy jedli coraz więcej, ale niestety nie coraz zdrowiej. Tym sposobem doprowadzamy do uzależnienia od określonego pokarmu. Najlepiej słodko i tłusto.

A tymczasem według naukowców możemy nauczyć nasz mózg preferować zdrowe posiłki i stawiać je ponad śmieciowym jedzeniem. Wiele osób twierdzi, że trudno jest odzwyczaić się od sięgania po niezdrowe, przetworzone, pełne konserwantów, cukru i tłuszczów pokarmy. Wszyscy wiemy, że jedzenie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy, poprawia kondycję skóry oraz pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Niestety, jeśli chodzi o komponowanie codziennego jadłospisu, łatwiej powiedzieć niż zrobić.

Najnowsze badania wskazują jednak, że jest możliwe aby nauczyć nasz mózg preferowania brokułów czy marchewki od smażonych frytek czy chipsów. Może to być mniej inwazyjne, alternatywne rozwiązanie dla operacji żołądka u osób skrajnie otyłych.

Badacze z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) przy Uniwersytecie Tufts oraz Massachusetts General Hospital postanowili sprawdzić, jak ludzie reagują na zdrowe jedzenie na przestrzeni czasu. Wykonano badanie rezonansu magnetycznego osób otyłych i z nadwagą obu płci po trwającym sześć miesięcy okresie próbowania różnych diet, w tym zdrowego programu odżywania. Okazało się, że część mózgu odpowiedzialna za procesy uczenia się i uzależnienia jest bardziej wrażliwa na jedzenie o niskiej zawartości kalorii.

Jak wyjaśnia współautor badań, operacje zmniejszające żołądek nie są rozwiązaniem problemu, bo mogą najwyżej zmniejszyć przyjemność czerpaną z jedzenia, zamiast sprawić, że zdrowe posiłki staną się bardziej atrakcyjne. Badania dowodzą, że można nauczyć mózg preferować zdrowe jedzenie od niezdrowych posiłków.

Zdrowe posiłki, które spożywali uczestnicy badań były bogate w błonnik i charakteryzowały się niskim indeksem glikemicznym. W miarę upływu czasu uczestnicy mieli coraz większą ochotę na zdrowe posiłki, a coraz mniejszą – na niezdrowe.

Zdrowy jadłospis może nie tylko wpłynąć na szczupłą sylwetkę i lepszą kondycję. Według badaczy poprawia także zdolności intelektualne, ciekawość świata i kreatywność. Zdrowe odżywianie pozytywnie wpływa na ciało i umysł, zwiększa energię, zapobiega wahaniom nastroju, reguluje wagę i wzmacnia kości.

Pamiętajmy jednak, że to jest proces trwający w czasie, a nie jednorazowa przygoda. Mózg potrzebuje czasu, aby się upewnić, że zmiana naszych nawyków żywieniowych jest procesem trwałym, a nie chwilową fanaberią. Dlatego do wszystkiego co robimy podejdźmy konsekwentnie i długofalowo, starając się na stałe zmienić styl życia na zdrowszy.

Źródło

ScienceNews.pl

logosactivek.png

Oferta

opinie-trojmiasto-png.png

Kontakt

activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
ul. Szyprów 4 (obok osiedla Nowe Orłowo)
81-561 Gdynia Orłowo

tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Copyright © 2019 ACTIVEK – CENTRUM ZDROWEGO CZŁOWIEKA.