activEK – Centrum Zdrowego Człowieka

Blog

Zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami wielonienasyconymi są powiązane z niższym ryzykiem choroby serca

Naukowcy przeprowadzili systematyczny przegląd i metaanalizę prospektywnych badań kohortowych podsumowując dowody dotyczące związku między spożyciem kwasu linolowego (CLA), a ryzykiem niedokrwiennej choroby serca u osób ogólnie zdrowych.

Wyniki pokazują, że spożycie kwasu linolowego jest odwrotnie związane z ryzykiem choroby wieńcowej w zależności od dawki – im wyższe spożycie kwasu linolowego tym niższe ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Wyniki te były niezależne od typowych czynników ryzyka choroby wieńcowej choroby serca, tj. palenie oraz inne czynniki żywieniowe np. ilość błonnika pokarmowego.

W praktyce, twierdzą autorzy, wyniki te wspierają zastępowanie masła, smalcu i tłuszczu z mięsa czerwonego na ciekłe oleje roślinne w kuchni i przy stole. Chociaż nie uwzględnione w tej analizie, tłuszcze trans pochodzące z częściowo uwodornionych olejów roślinnych, występujących m.in. w twardych margarynach powszechnie wykorzystywanych w przemyśle cukierniczym, należy ograniczać lub najlepiej unikać.

Sprzężony kwas linolowy jest obecny w produktach pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze zwierząt przeżuwających. Do tych produktów zaliczamy: pełnotłuste mleko, produkty mleczne i mięso. Zawartość tego związku w mleku można zwiększyć poprzez karmienie zwierząt dużą ilością pasz bogatych w oleje roślinne zawierające kwas linolowy, takich jak olej słonecznikowy czy sojowy.

Źródło: https://www.hsph.harvard.edu/

logosactivek.png

Oferta

opinie-trojmiasto-png.png

Kontakt

activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
ul. Szyprów 4 (obok osiedla Nowe Orłowo)
81-561 Gdynia Orłowo

tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Copyright © 2019 ACTIVEK – CENTRUM ZDROWEGO CZŁOWIEKA.