Wysoki poziom cholesterolu we krwi był do niedawna uważany za problem wyłącznie osób dorosłych. Ostatnio zaburzenie to coraz częściej obserwuje się u dzieci i młodzieży. Przyczyną jest większy udział tłuszczów nasyconych i trans w diecie oraz coraz mniejsza aktywność fizyczna najmłodszych. Aby chronić populację przed chorobami układu krążenia coraz częściej uważa się, że stężenie cholesterolu należy oznaczać już od 9 roku życia. W efekcie niewłaściwej diety i braku ruchu u najmłodszych coraz częściej obserwuje się zaburzenia zdrowotne, które uważano kiedyś za przypadłości zarezerwowane dla wieku dorosłego.
Skutkiem nieprawidłowego żywienia, wychodzenia do szkoły bez śniadania, kupowania produktów bogatych w tłuszcze trans: przekąsek typu fast-food, krakersów, chipsów, wyrobów cukierniczych, które bez problemów można nabyć np. w sklepikach szkolnych, przyczynia się do podwyższenia poziom cholesterolu. Poziom cholesterolu we krwi podwyższają również tłuszcze nasycone zawarte w mięsie, wędlinach oraz tłustym nabiale. Naukowcy nie mają dziś wątpliwości, że rozwój miażdżycy może rozpocząć się już w dzieciństwie i powoli postępować wraz z wiekiem. Wysokie stężenie cholesterolu przyczynia się do tego procesu i zwiększa ryzyko chorób serca w dorosłości.
W 2012 choroba niedokrwienna serca była najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Zmiana stylu życia może w skuteczny sposób zmienić te statystyki. Unikanie tłuszczów trans, kontrola wagi, rzucenie palenia i aktywność fizyczna okazują się być skuteczne w przypadku choroby wieńcowej.
Lekarze zalecają jako profilaktykę regularny trening aerobowy: marsze, jazdę na rowerze, pływanie, by obniżyć ciśnienie krwi i ilość cholesterolu. Aktywność fizyczna jest również bardzo ważnym elementem rehabilitacji po zawałach serca, zmniejszając ryzyko zgonów o kolejne 27%.
Nie powinno dziwić, że brak aktywności fizycznej jest czynnikiem ryzyka, jak nadciśnienie tętnicze czy palenie papierosów. Trening fizyczny zmniejsza śmiertelność z powodu choroby wieńcowej, niezależnie od wcześniej istniejącej choroby.