activEK – Centrum Zdrowego Człowieka

Blog

Co mówiono ci o zdrowym odżywianiu?

Największym, moim zdaniem, błędem społeczeństwa jest traktowanie diety, jako wyrzeczenia. Takie chwilowe odmawianie sobie wszystkiego, co lubimy i jemy regularnie, zmuszanie się do spożywania produktów „dietetycznych” to jak droga przez mękę, często zresztą nieefektywna. Jak chcemy schudnąć, czuć się lepiej, być zdrowszym to powinniśmy świadomie, konsekwentnie i na zawsze zmienić swoje odżywianie. Tym bardziej, że nasz mózg dopiero po około roku jest w stanie zakodować sobie, że jakiś proces jest stały w naszym życiu i dzięki temu przeorganizować pracę organizmu. Krótsze epizody „dietetyczne” odczyta jako fanaberię i często odpowie w sposób odwrotny od zamierzonego. Stąd chociażby bardzo częsty efekt jo-jo, występujący po drakońskich dietach i większa oporność na kolejne odchudzanie.

Zgubne dla nas jest to, że w dzisiejszych czasach łatwo dajemy się nabrać reklamom, mediom, prostym hasłom dotyczącym naszego stylu życia, żywienia, leczenia itd. Nie mamy czasu, albo ochoty żeby tak naprawdę wsłuchać się w potrzeby naszego organizmu. Często to on wysyła sygnały czego potrzebuje, co mu smakuje a co nie, czy już się najadł. Ale my w tym pędzie życia nie chcemy lub nie potrafimy zrozumieć wysyłanych przez niego sygnałów. Dziś łatwiej głód zaspokoić gotowym produktem, bo po co tracić czas na gotowanie, na ból łyknąć tabletkę, na brak witamin suplement diety. A wielkie koncerny tylko na to czekają i wydają ogromne pieniądze na pranie naszych mózgów. Bo czyż nie zrobi nam się lżej na sercu jak zamiast zdrowego, ale jeszcze ciągle uważanego za szkodliwe masła użyjemy margaryny? Przecież słynna niania z TVN’u zapewniała o jej wartościach dla zdrowia. Ciągle pokutuje przekonanie, że odejście od tłuszczów nasyconych, czyli masła i smalcu, na rzecz margaryn i rafinowanych tłuszczów płynnych jest właściwym rozwiązaniem dla serca. A prawda jest taka, że chemiczny proces utwardzania, zmieniający wielonienasycone tłuszcze w margarynę, wytwarza zatykające tętnice tłuszcze trans. Pomimo, iż producenci zmienili technologię wytwarzania margaryny i obecnie utwardzają ją innymi metodami chemicznymi. Ale one przecież nie miały być niegroźne tylko zdrowe, przede wszystkim dla serca, bo nie zawierają tak „niebezpiecznego” dla zdrowia cholesterolu, a w rzeczywistości są dobrą receptą na zawał.

Rządowi guru dietetyczni prowadzący krucjatę przeciwko soli mają rację, ale w tych szlachetnych wysiłkach zabrakło głosu, że nadmierne spożycie soli to problem związany z żywnością przetworzoną. Sól jest bowiem kluczowa dla smaku. Bez niej i całego bogactwa chemicznych aromatów żywność przetworzona nie mogłaby ukryć swojego prawdziwego oblicza: pozbawionego smaku. Nikt by tego nie kupował. Ale normalne doprawianie solą domowego posiłku nie wywołuje zagrożenia dla zdrowia. Trzeba jednak zachować odpowiednie proporcje między ilością soli zawartej w większości gotowych produktów, często nawet takich, po których byśmy się jej nie spodziewali, a tej dostarczonej dodatkowo przez nas np. w procesie gotowania.

W przypadku soli jak i cukru, oficjalne agendy rządowe boją się przeciwstawić potężnym koncernom spożywczym oraz ich poplecznikom i dlatego nie wprowadzają rozróżnienia pomiędzy domowym jedzeniem przygotowywanym z podstawowych składników, a przemysłowo przetworzonymi daniami gotowymi. Stąd konieczny jest nasz zdrowy rozsądek, czytanie etykietek na produktach sprawdzając skład tego co zamierzamy spożyć i kierowanie się zasadą – unikaj żywności przetworzonej!

Źródło: Źródło: The Guardian

 

logosactivek.png

Oferta

opinie-trojmiasto-png.png

Kontakt

activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
ul. Szyprów 4 (obok osiedla Nowe Orłowo)
81-561 Gdynia Orłowo

tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Copyright © 2020 ACTIVEK – CENTRUM ZDROWEGO CZŁOWIEKA.