activEK - Centrum Zdrowego Człowieka
Oferta
Kontakt
activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
81-584 Gdynia - Mały Kack
ul. Olgierda 125a/2 (I piętro)
tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl
Fizjoterapia uroginekologiczna
tel. +48 506 134 266
Miód + gorąca herbata
Kto z nas tak nie robił? Dla wielu z nas to prawie synonim antybiotyku i poczucie pewności, że to skutecznie zadziała w razie przeziębienia lub grypy. Do pewnego stopnia to prawda, ale żeby kuracja była naprawdęskuteczna, herbata nie może być gorąca. Wrzątek zmniejsza o połowę aktywność diastazy i inwertazy – dwóch enzymów, które decydują o wspaniałych, uzdrawiających właściwościach miodu.
Płatki śniadaniowe, które są „wzbogacone” o syntetyczne imitacje witamin, takich jak cynk, niacyna (B3) i witaminę A może być szkodliwa dla dzieci, mówi nowy raport Environmental Working Group (EWG). Naukowcy twierdzą, że gotowe produkty śniadaniowe sprzedawane dzieciom zawierają nadmiar witamin syntetycznych, które mogą być szkodliwe dla najważniejszych organów i układu odpornościowego w dłuższej perspektywie.
Zdecydowana większość osób jest zdania, że jak coś jest zdrowe i do tego dietetyczne, to na pewno będzie niesmaczne. Oczywiście, można wysnuć taki wniosek, gdyż producenci żywności prześcigają się w wymyślaniu nowych dodatków podkręcających smak i zapach. Wszystko po to, abyśmy jedli coraz więcej, ale niestety nie coraz zdrowiej. Tym sposobem doprowadzamy do uzależnienia od określonego pokarmu. Najlepiej słodko i tłusto.
Nie jesz śniadań – to duży błąd – konieczne jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników jak węglowodany złożone, białko oraz błonnik. Dostarczając porządną dawkę energii z rana dodajemy sobie siły na cały aktywny dzień. Pierwszy posiłek powinien zostać spożyty do godziny po przebudzeniu, aby pobudzić przemianę materii. Częste twierdzenia – nie jestem głodny rano są tylko wymówką. Można się nauczyć jeść śniadanie, a gdy ograniczysz kaloryczność kolacji spowodujesz, że organizm sam zacznie się dopominać posiłku zaraz po wstaniu z łóżka.
Kofeina należy do związków chemicznych należących do alkaloidów purynowych, które występują nie tylko w kawie, ale także min. w herbacie (pod postacią jej odpowiednika-teiny), produktach zawierających ziarno kakaowe, popularnej ostatnimi czasy yerba mate (pod postacią mateiny) oraz jako ,,stymulujący dodatek’’ do napojów i żeli węglowodanowych przeznaczonych dla sportowców. Co ciekawe, filiżanka herbaty zawiera zazwyczaj mniej niż 60mg kofeiny, jednak dłużej parzona, mocna herbata może mieć więcej kofeina niż słaba kawa.
Naukowcy przeprowadzili systematyczny przegląd i metaanalizę prospektywnych badań kohortowych podsumowując dowody dotyczące związku między spożyciem kwasu linolowego (CLA), a ryzykiem niedokrwiennej choroby serca u osób ogólnie zdrowych.
Pojawia się coraz więcej dowodów na to, że rozmiar naczyń kuchennych wpływa na to, ile ludzie nakładają sobie na talerz i spożywają w trakcie posiłku. Przyczyną tego zjawiska może leżeć w iluzji optycznej zwanej Iluzją Delboeuf’a, na cześć Josepha Delboeuf’a, który zaobserwował, że to samo ciemne koło umieszczone w jasnych kołach o różnej wielkości odbierane jest w inny sposób – na skutek kontrastu w dużym zdaje się być mniejsze.
activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
81-584 Gdynia - Mały Kack
ul. Olgierda 125a/2 (I piętro)
tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl
Fizjoterapia uroginekologiczna
tel. +48 506 134 266